Artikkeli päivitetty tammikuussa 2018.

Google alkoi vuoden 2017 alusta antamaan hakutuloksissaan etusijan sivustoille, jotka käyttävät SSL-sertifikaattia.

Yksinkertaisesti: sivustolla on suojaussertifikaatti, jos selaimen osoiterivillä osoitteen edessä näkyy vihreä lukkokuvake (aivan kuten tämän sivuston osoitteen edessä).

Tähän asti HTTPS:n käyttö on ollut edellytettynä ainoastaan sivustoilla, joilla on verkkokauppa tai joilla on käytössä esim salasanoja. Sen käyttöä on myös aiemmin hidastanut se, että sertifikaatti on ollut kallis ja vaikea asentaa.

Miksi sivustosi pitäisi siirtyä käyttämään HTTPS:ää

  • Google suosii suojattuja sivustoja hakutuloksissaan, eli nostamaan niitä korkeammalle tuloksissaan.
  • Googlen oma selain Chrome varoittaa suojaamattomasta, eli pelkkää http:tä käyttävästä, sivustosta. Se tekee sen jo nyt, mutta tulevaisuudessa se vielä vahvistaa varoitusta punaisella kolmiolla ja varoitustekstillä. Muut selaimet, kuten Firefox, seuraavat todennäköisesti perässä jossain kohtaa tässäkin asiassa. Vaikka sivustollasi ei olisi mitään suojausta vaativaa sisältöä, niin punainen varoitusmerkki osoitteen edessä voi säikäyttää sivustollasi kävijän.
  • Sertifikaatti suojaa sivustosi kokonaan. Jatkossa siis kaikki liikenne sivustosi ja käyttäjän selaimen välillä on suojattu eikä sitä pysty näkemään mikään kolmas osapuoli, eli esimerkiksi hakkerit.

Kyllä, iso punainen varoituskolmio tulee näkymään myös sinun yrityksesi sivustolla, mikäli sitä ei ole suojattu HTTPS:llä.

Miten saat sivustollesi sertifikaatin?

Lähes kaikilla kotimaisilla webhotellipalvelutarjoajilla on jo käytössä palvelimillaan ilmaiset serfitikaatit, jotka riittävät hyvin nettisivuillesi, jos sinulla ei ole esim verkkokauppaa sivullasi. Tarkista kuitenkin ennen sopimuksen tekoa, että näin on varmasti. Se säästää sinulta paljon aikaa ja vaivaa.

Verkkokauppaan tarvitset sen sijaan maksullisen, vakuutetun, sertifikaatin. Se nimittäin korvaa rahallisia menetyksiä puolestasi, jos kauppasi ja maksunvälittäjän välistä tiedonsiirtoa päästään hakkeroimaan sertifikaatista huolimatta. Halvimmillaan sertifikaatti maksaa noin 30€/vuosi ja se on uusittava vuosittain. Sen hinta vaihtelee kuitenkin palveluntarjoajasta riippuen.

Tammikuussa 2017 Chromen selaimen osoitekenttä tulee näyttämään tältä:

Myöhemmin kaikkien suojaamattomattomien sivustojen osoitekentät tulevat näyttämään tältä: