5 niksiä yrityksesi näkyvyyden parantamiseksi sosiaalisessa mediassa

[päivitetty 27.4.2017]

Koko ajan kasvava tarjonnan määrä vaikeuttaa pienen yrityksen näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa. Käyttäjät ovat jo valmiiksi tukahtumaisillaan sekalaiseen sisältöön ja palvelut rajoittavat näkyvyyttä erilaisilla algoritmeillä, joten mikä avuksi? Ensiapuna voit kokeilla vaikka alla olevia niksejä.

1. Ajankohtaiset aiheet julkaisuissa

Mikä on juuri nyt IN alallasi? Mitä kotikaupungissasi, kotimaassa tai maailmalla tapahtuu, joka jollain tavalla koskettaa sinun liiketoimintaasi? Voit kokeilla samaa myös toisinpäin: mieti, miten voisit käyttää hyväksesi jotain ajankohtaista tapahtumaa yrityksesi markkinoinnissa. Muista myös vuodenajat ja juhlapyhät!

Somessa kulloisetkin ajankohtaiset aiheet löydät helposti avainsanoja etsimällä Social Searcher -palvelusta, joka on sosiaalisen median oma hakukone.

2. Puhu seuraajillesi niin kuin puhuisit toiselle ihmiselle

Pidä yllä keskustelua, kysy seuraajiltasi kysymyksiä, osallistu keskusteluun ja vastaa, kun sinulta kysytään jotain. Näillä a) osoitat välittäväsi seuraajistasi ja heidän mielipiteistään, ja b) saat heidät kertomaan esimerkiksi Facebookin algoritmille, että he haluavat jatkossakin kuulla sinusta, jolloin FB näyttää julkaisujasi enemmän heidän uutisvirrassaan.

Vältä somessa pelkkää yksisuuntaista monologia sinulta seuraajillesi, koska se koetaan suorana markkinointina. Pidä mielessä 80-20 sääntö: 80 % kaikista julkaisuista tulisi olla laadukasta ja liiketoimintaasi jollain tavalla liittyvää sisältöä, joka ei kuitenkaan ole suoraa markkinointia eikä pelkästään oman yrityksesi tuottamaa. “Kouluta” asiakkaitasi tuotteistasi ja palveluistasi, herätä tunteita (mielellään positiivisia) ja ole aito.

3. Kasvata seuraajiesi määrää

Julkaise vain sellaista sisältöä, jossa on mukana joko kuva tai video. Varmista, että sisältö on ajankohtaista ja että se jollain tavalla herättää kohderyhmässäsi positiivisia tunteita. Näin he reagoivat siihen (tykkäys, jako, kommentti), heidän reagointinsa näkyy heidän ystävilleen ja saat lisää näkyvyyttä.

Voit myös pyytää seuraajiasi jakamaan julkaisuasi eteenpäin, se on ihan ok. Seuraajillasi on useimmiten joku positiivinen syy seurata sinua, joten he myös mielellään auttavat sinua saamaan lisää näkyvyyttä. Erityisesti tämä pitää paikkansa, jos olet pienyrittäjä.

Markkinoi ajoittain seuraajillesi myös muissa somepalveluissa olevia profiilejasi. Jokaisella on omat lempipalvelunsa ja toisen asiakkaan tavoittaa toista kautta paremmin kuin toisen.

4. Aikatauluta julkaisusi

Jotta julkaisusi näkyisivät mahdollisimman monen uutisvirrassa, niin sinun pitää selvittää, milloin seuraajasi ovat kussakin palvelussa paikalla. Voit selvittää sen tekemällä julkaisuja eri aikoihin ja käyttää sitten jatkossa sitä aikaa, jolloin julkaisusi tavoitti eniten käyttäjiä.

Käytä Hootsuiten kaltaisia aikataulutussovelluksia ajastaaksesi julkaisusi yleisimmissä somepalveluissa. Näin voit tehdä julkaisut eri palveluihin vaikka kuukaudeksi kerralla. Näin säästät aikaa, koska sinun ei tarvitse jokaista julkaisua varten kirjautua erikseen kuhunkin palveluun ja tehdä julkaisuja siellä, vaan voit ajastaa vaikka saman julkaisun usempaan palveluun yhtä aikaa.

Samalla voit helposti seurata kussakin palvelussa tapahtuvaa keskustelua helposti yhdestä paikkaa ja myös osallistua siihen.

Jos käytät useampaa kuin vain yhtä somepalvelua, niin pelkästään jo aikatauluttamalla useamman julkaisusi kerralla säästät todennäköisesti tunnin jos toisenkin per viikko. Muista kuitenkin, että joudut edelleen seuraamaan julkaisujen toimivuutta ja tekemään maksulliset mainokset kussakin palvelussa erikseen.

5. Hyväksy muutos ja seuraa aikaasi

Älä tuudittaudu ajatukseen, että voit jatkaa ikuisesti samalla kaavalla, kun kerran olet saanut yrityksesi näkyviin jossain palvelussa. Sosiaalisen median palvelut, toimintaperiaatteet ja välineet muuttuvat koko ajan. Uusia tulee koko ajan ja vanhat kuihtuvat hiljalleen pois, joten se mikä toimii tänään, ei välttämättä toimikaan enää puolen vuoden päästä.

Mitään taikatemppuja tai nopeita ratkaisuja yrityksesi näkyvyyden parantamiseen tai sen ylläpitämiseen ei ole. Ainoa keino on sitoutua pitkäaikaisesti valitsemiisi palveluihin, seurata niiden kautta tapahtuvan markkinoinnin tehoa ja muuttaa toimintaa sen pohjalta tai vaihtaa palvelua tarvittaessa toiseen paremmin toimivaan.

Nykyään se myös tarkoittaa, että joudut maksamaan ajoittain näkyvyydestä, halusit tai et. Voit kuitenkin tehdä sen fiksusti. Kirjoitin oppaan, jonka avulla se onnistuu, lue siitä lisää täällä. Käytä koodia Fiksu2017, niin saat oppaan hintaan 19,90€ (sis.alv).

Mikä sinua mietityttää yrityksesi näkyvyydessä sosiaalisessa mediassa? Kerro omia ajatuksiasi aiheesta ja keskustele muiden kanssa Facebookin SoMemarkkinointi-ryhmässä.